Venwoude Sangha - Venwoude in Actie

Venwoude in Actie

Bij veel mensen leeft de wens om regelmatig op Venwoude (terug) te komen. De sfeer, de mensen en het met aandacht bezig zijn, zijn daarin centrale begrippen.

Venwoude in Actie kan daar een goed antwoord op zijn. Je doet mee aan het dagelijks leven van het facilitair bedrijf, “het werk achter de schermen”. Immers, Venwoude gebruikt het werk als middel tot onderzoek. Wat je doet en hoe je bent met de mensen en je omgeving bekijk je met een verhoogd bewustzijn in een liefdevolle, ondersteunende omgeving.

Assisteren door het jaar heen
Themaweekenden
Assisteren tijdens stilteretraites
Assisteren bij speciale workshops en evenementen

Door het jaar heen

Door mee te werken in de keuken, bij de huishoudelijke dienst, de Piramide, onderhoud of bos en tuin stap je in een bewust onderzoek naar hoe jij de dingen doet en hoe je met anderen omgaat. De rijke combinatie van aandacht, actie en samen zijn maakt je bewust van je (automatische) houding in het leven. En er is een directe mogelijkheid te experimenteren, nieuwe wegen te ontdekken en uit te proberen.

Venwoude in Actie is ideaal voor zowel een eerste kennismaking met Venwoude, als voor een integratie van inzichten en ervaringen uit trainingen, retraites of workshops.


Daarnaast biedt Venwoude in Actie je de unieke gelegenheid om nader kennis te maken met het leven en de achtergronden van bijna dertig jaar Venwoude. Je ervaart zelf wat de visie van Venwoude is op werken en samen leven.

Individuele vorm

Na je eerste kennismaking vinden we met elkaar een passende vorm voor jou. Een vorm qua plek in het Centrum om mee te doen, een vorm qua tijd. Voor de een is dat iedere week een dag, voor de ander een weekend in de maand, een week achter elkaar, een paar dagdelen in de maand etc..
Er is regelmatig tijd voor evaluatie en zelfreflectie. Daarbij word je ondersteund door individuele gesprekken en bespreek je je ervaringen met andere deelnemers.

Dagritme

Tijdens Venwoude in Actie neem je deel aan het dagritme van Venwoude met onder andere Werken in Flow en de DagOpening. Het dagritme, met daarin regelmatig terugkerende reflectie en rustmomenten, ondersteunt het werken op het centrum gedurende de dag.

Doorgroei mogelijkheden

Venwoude in Actie kent door de verschillende leerplekken ook de mogelijkheden om te groeien in leiderschap en verantwoordelijkheid. Van medewerker naar teammanager en naar afdelingshoofd. Recentelijk zijn er aparte projecten gestart door assistenten. Daarbij wordt een mogelijkheid gecreëerd om zowel leiding en verantwoordelijkheid te nemen, inclusief de beoefening van samenwerking en communicatie. Dit kan ook een gedeeld leiderschap zijn van meerdere assistenten. De afdelingshoofden geven input en supervisie.

’In mijn gebruikelijke modus ervaar ik werk als iets vervelends. Vandaag ontdekte ik hoe ik het met liefde kan doen. Dit geeft me veel inspiratie voor mijn dagelijks leven.’

Praktisch  
tijd individueel bepaald  
deelname iedereen  
prijs 20 euro per dag  
  Aanmelden bij Kairava  

Assisteren tijdens bijzondere activiteiten

Workshops van Internationale teachers en onze eigen retraites zijn geweldig om te faciliteren. Deze activiteiten hebben een uitstraling over het gehele centrum. Wanneer je niet in de gelegenheid bent om als deelnemer mee te doen is er toch de mogelijkheid om de sfeer van nabij mee te maken door mee te werken in het centrum. In de keuken, de huishouderlijke dienst , piramide.... het maakt niet uit waar je je bezigheden hebt die dag.
Je weet dat jij het daarmee mogelijk maakt dat deze evenementen plaats kunnen vinden. Soms bestaat er de mogelijkheid om een dagdeel mee te doen.


Themaweekenden

De themaweekenden zijn een mooie manier om kennis te maken met het assisteren op Venwoude of, als je al bekend bent met de manier van werken op Venwoude, om je ervaring te verdiepen.

Elk weekend heeft een specifiek thema zoals: werken in aandacht, zorg voor je lichaam, samenwerken, leidinggeven.

De themaweekenden onderscheiden zich van de andere assisteerdagen doordat er een gezamenlijke focus is en meer ruimte voor reflectie en het delen van je ervaringen. Ook is er meer ruimte voor de uitleg van het dagritme en manier van werken.

Opzet

Vrijdagavond starten we gezamenlijk met o.a. het uitspreken van ieders intentie voor het weekend. Daarna kun je naar de sauna of naar de piramide om de anderen te ontmoeten.

Zaterdag en zondag werk je mee in de keuken of huishouding en zijn er gedurende de dag momenten van bezinning en aan het eind van de dag sluiten we gezamenlijk af.

Aan het eind van het weekend kijken we met je mee wat voor jou een passend vervolg is binnen het assisteren of anderszins op Venwoude.

Praktisch  
tijd vrijdag 19.30 - zondag 17.00  
deelname iedereen  
prijs 70 euro per weekend  
  Aanmelden bij Kairava  

Terugblik weekend 5 - 6 maart

Sinds kort organiseren we op Venwoude weer themaweekenden "Venwoude in Actie". Begin maart was het eerste weekend rond het thema Werken met aandacht. Binnenkort volgen er meer.

Keer op keer ben ik onder de indruk van de kracht van dit thema. Aandacht is alles! Het was heel verrijkend om hier een heel weekend samen actief mee aan de slag te gaan. Tijdens het meewerken op het centrum stonden we regelmatig stil bij de manier waarop we bezig waren. Iedereen had daarbij een eigen focus, waarmee herkenbare thema’s zichtbaar werden.

Als je met aandacht werkt, valt er zoveel ontdekken... Hoe luister je naar je lichaam? Wanneer geef je je grens aan, en wanneer rek je jezelf een beetje op? Hoe blijf je in contact zonde jezelf te verliezen?

Vervulling ontstaat wanneer ik mijn aandacht  richt op hóe ik de dingen doe; in plaats van op het resultaat. Daar kun je niet vaak genoeg bij stilstaan!

Kairava Geurkink

Assisteren tijdens retraites

Door het jaar heen zijn er diverse (stilte-) retraites op Venwoude. Wij ondersteunen de stilte door in het centrum ook in stilte te werken. De stilte van de retraite wordt gemakkelijk overgenomen in de werksfeer. Hiermee wordt het faciliteren van de retraites voor ons een bezinning en geven tegelijkertijd. Met het tijdelijk laten van gezelligheidspraatjes geven we onszelf de mogelijkheid om helder te kijken naar onze gedachten en
(hun gevolgen voor) acties. Op deze manier samen zijn support ieders meditatieve rust en inzichten. Of je nu in de keuken, in de schoonmaak of buiten werkt, alles lijkt een glans te krijgen waar we ons aan (kunnen) voeden.

Overzicht van de retraites 2018

11 - 18 maart Silent Zen Retreat JunPo Roshi
28 april - 1 mei Miranda Macpherson
13 - 15 juli Healing Festival
10 - 24 augustus Isaac Shapiro

Een verblijf van minimaal 3 dagen wordt aangeraden om hier het meest uit te halen.

'Ik ben niet gewend om te stoppen als mijn lichaam daar behoefte aan heeft. Door hier wel bij stil te staan, heb ik gezien waar mijn neiging om het werk altijd af te krijgen vandaan komt. Er is weer ruimte voor iets nieuws.’

© Venwoude 2010 - Vuurse steeg 1 - Lage Vuursche - contact - top