Venwoude Sangha - Zomerretraite

Zomerretraite

De Zomerretraite is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis van de Venwoude Sangha. De retraite wordt gehouden op het mooie Landgoed Venwoude in de bossen bij Lage Vuursche met een scala aan mogelijkheden om te bezinnen, te ontspannen en te genieten.

‘Ik ben de bron van heel-wording in de wereld.’

De Zomerretraite van 2017 heeft als thema ‘Ik ben de bron van heel-wording in de wereld.’ Wil je weten wat het is om de bron van je eigen leven, dat van anderen en de wereld om je heen te zijn? ‘Ik ben de bron van heel-wording in de wereld’, .is dit een pretentie of een mogelijkheid? Is het kennis, of is het iets wat je van binnen kunt weten en zijn? Wat kan de diepe verbinding met jezelf, de ander en de wereld om je heen teweeg brengen? Onwetendheid en gevangen zijn in onze conditionering zit ons in de weg en ‘ontwaken’ en bevrijding kan ons helpen. Pijn en lijden kunnen niet ontkend of overgeslagen worden en tegelijkertijd is er kracht, liefde, onredelijke vreugde en schoonheid.

Voor wie?

De retraite is voor iedereen die er naar verlangt zijn essentie te leren kennen en de gezamenlijkheid wil vieren, waarin de diepere betekenis van ieders leven zichtbaar mag worden. Of je nu beginnend bent of al langer op het pad van bewuste of spirituele ontwikkeling loopt, je bent van harte welkom.

Integraal betekent het beste uit premodern, modern en postmodern

Spirituele ontwikkeling gaat, sinds de eerste vormen ervan, over de kracht welke mensen putten uit de bevrijding die bewustzijn kan brengen. Spiritualiteit heeft zich door de millennia en eeuwen heen ontwikkeld. Een integrale benadering kan putten uit alle wijsheids-tradities en filosofische stelsels uit de pré-moderne, de moderne en de postmoderne wereld. In de Venwoude Sangha zijn sinds 1988 vele vormen uit vele richtingen van verschillende leraren samengebracht. De facilitators van de Venwoude Sangha putten voor het integrale pad van Individualiteit in Verbondenheid uit deze rijkdom.

Dharma, Zelfonderzoek en Oefening

In de retraite worden manieren van kijken aangeboden. Deze functioneren als lenzen waardoor het bewustzijn zo optimaal mogelijk gebruikt kan worden. Dit wordt gecombineerd met allerlei passende vormen van zelfonderzoek. Zelfonderzoek dat je uitnodigt je innerlijke ‘waarheid’ te vinden en waarin de essentie van wie je bent zich aan je kan onthullen. Alle oefeningen putten uit de rijke belichaamde ervaring van de facilitators. Naast zelfonderzoek zal er ook oefening zijn. Als we in onszelf nieuwe paden weten aan te leggen, kunnen we vanuit onze essentie makkelijker beschikbaar zijn in ons dagelijkse leven.

De retraite is een tocht: Wel zelf maar niet alleen

Spirituele ontwikkeling gaat in de eerste plaats over jouw vervolmaking, jouw heel-wording en over je verlangen om uit de verf te komen vanuit wie je bent. Dit pad wordt enorm bekrachtigd door het met anderen af te leggen. In de retraite wordt daarom eerst aandacht besteed aan een goede landing, individueel en met elkaar. We zorgen eerst dat we gezamenlijk bij de bron aankomen. De bron die de retraite is, die de ander is en welke de mogelijkheden op het landgoed zijn. Vervolgens wordt een ieder uitgenodigd om de diepte in te gaan. Daartoe zijn er gezamenlijke oefeningen en vragen we je ook om op jezelf te zijn. Het eerste gedeelte kan daarmee beschouwd worden als een gang tot inkeer, waarbij ieder haar/zijn dagelijkse leven even achter zich laat en als het ware de berg op gaat. Aangekomen in de kern van jezelf, zal in het tweede gedeelte van de retraite meer aandacht zijn voor het pad waarbij je weer van de berg af komt; het pad waarbij je je afvraagt: ‘Wat betekent dit nu voor mij, voor de ander en voor de wereld om mij heen?’ Een ieder wordt uitgenodigd de retraite uit te gaan met een visioen waarmee je voor het komende jaar gevoed bent als je de ‘de bron’ verlaat.Zomerretraite

Of je nu beginnend bent of al langer op het pad van bewuste of spirituele ontwikkeling loopt, je bent van harte welkom in de Zomerretraite van de Venwoude Sangha. De Zomerretraite is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis van de Venwoude Sangha. De retraite wordt gehouden op het mooie Landgoed Venwoude in de bossen bij Lage Vuursche met een scala aan mogelijkheden om te bezinnen, te ontspannen en te genieten.

Marijke Heetveld
Mauk Pieper
Pauline Botden Marion van Overveld

De zomerretraite wordt geleid door Marijke Heetveld, Mauk Pieper, Pauline Botden en Marion van Overveld. Zij hebben ook de rol van facilitator en leraar in de Sangha. Zij geven de retraite vorm in nauwe samenwerking met de evolutionaire partners.


Hoe ziet de dag er uit?

Ochtendritueel

In de ochtend is er een gezamenlijke start van de dag met meditatie en het wakker maken van het lichaam.

Ontbijt

Er is ontbijt in de eetzaal of op het terras rondom de eetzaal of bij de piramide.

Werken in Flow

Werken in flow is een oefening van liefde in actie. Het is een oefening om te ervaren hoe een heldere intentie je de mogelijkheid geeft om in vrije aandacht en met gratie een bepaalde activiteit te laten uitvoeren door je lichaam. De oefening is er ook om ervoor zorg te dragen dat gedurende de retraite het terrein, waarvan we gebruik maken, een schone en heldere biotoop blijft voor het edele werk wat we in de retraite ter hand nemen.

DagOpening

Een samenkomen op de eerste verdieping van de piramide als ‘de gemeenschap’ die de retraite op dat moment is met eventueel andere mensen die verbonden zijn aan Venwoude. Er zal muziek en zang zijn. Daarbij is er de mogelijkheid om een gesprek te voeren met een van de facilitators over wat je bezig houdt.

Ochtendprogramma

In de ochtend wanneer iedereen fris is, ligt het zwaartepunt van de inhoud van de retraite.

Lunchpauze

Naast of na het nuttigen van de lunch is er volop gelegenheid om te ontspannen. Soms nodigen we je uit om of voor jezelf of met een partner (zelf)onderzoek te doen.

Middagprogramma

In de middag diepen we het thema van de ochtend uit met allerlei vormen van (zelf)onderzoek. Er zal lichaamsbeweging zijn; er zullen uitwisselingsmogelijkheden zijn, zowel in paren als in het geheel van de retraite. Daarnaast kun je je ervaringen onder vier ogen met één van de facilitators bespreken. Aan het einde van de middag is er tijd en ruimte om te genieten van het bos, de zonnewei en de Sauna.

Avondprogramma

De avonden gebruiken we voor samenzijn, ontspanning, of expressie door middel van muziek, dans etc. Er kan een film gedraaid worden die past bij het programma. Regelmatig zullen we de avond afronden met zang en meditatie. Daarna is de piramide open. Steeds nodigen we je uit om in de communicatie trouw te blijven aan dat we in retraite zijn.

Individuele gesprekken

Als onderdeel van de retraite is er regelmatig gedurende pauzes de mogelijkheid om met één van de facilitators een kort gesprek te hebben.

Praktisch  
Data Ma 23 juli – Zo 29 juli 2018  
Kosten volgt  
   

© Venwoude 2010 - Vuurse steeg 1 - Lage Vuursche - contact - top