Over Venwoude - Verantwoording

Verklaring van de Wisdom Council van Venwoude

Venwoude is in 1988 opgericht door wijlen Ted Wilson.
Hij vormde op het landgoed Venwoude samen met een kleine groep mensen een gemeenschap, waarin nieuwe samenlevingsvormen onderzocht werden op gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit, zo ook opvoeding, zelfonderzoek en persoonlijke groei. Dit alles ingebed in bewustzijnsontwikkeling en spiritualiteit. De gemeenschap heeft zich daarbij in de loop der jaren laten inspireren door een grote verscheidenheid aan methodes en benaderingen uit allerlei richtingen.

In de loop der tijd en zeker na het overlijden van Ted Wilson (december 2007) gaven meerdere vrouwen aan hoeveel last zij hebben, tot en met de dag van vandaag, van seksueel ontoelaatbaar gedrag van volwassenen binnen deze gemeenschap, terwijl zij nog tieners waren.

Wij zien nu in dat dit heeft kunnen gebeuren binnen het experimenteren op het gebied van  relaties, seksualiteit en intimiteit, aan welke experimenten door zowel volwassenen als tieners werd meegedaan.
Venwoude trekt nu lering uit deze voor ons ook pijnlijke ervaringen en ziet de gevolgen uit deze tijd onder ogen.

Wat betekent dit nu?

Venwoude bestaat inmiddels ruim 27 jaar en we nemen verantwoordelijkheid voor de misstanden uit ons verleden en dragen er zorg voor dat in de huidige tijd een ieder zich op Venwoude veilig en geborgen voelt.

Een belangrijke stap in deze richting is dat we de ‘één-leider structuur’ die vele jaren het model op Venwoude is geweest, achter ons hebben gelaten. We leven nu in vormen van collectief leiderschap, waarin verantwoordelijkheden voor meerdere mensen inzichtelijk en bespreekbaar zijn.

We hebben ook een onafhankelijke vertrouwenspersoon aangesteld, bij wie eenieder die met klachten leeft, zowel uit de huidige tijd als ook uit het verleden, terecht kan.
Klik hier >

Je kunt ook contact opnemen met iemand van de Wisdom Council:
Mauk Pieper: mauk@venwoudelevensschool.nl
Marijke Heetveld: marijke.heetveld@gmail.com
Marion van Overveld: marion@venwoudelevensschool.nl
Pauline Botden: pauline@venwoude.nl

januari 2016

 
© Venwoude 2010 - Vuurse steeg 1 - Lage Vuursche - contact - top